Alles over... Cocktailshakers!
10 april 2015

Alles over... Cocktailshakers!

Cruciaal bij het bereiden van bijna alle cocktails, de cocktailshaker. De cocktailshaker is in eerste instantie tot het leven geroepen om (alcoholische) dranken zo goed mogelijk te kunnen mixen. Met de tijd heeft de cocktailshaker zich ontwikkeld tot een bargereedschap dat nog veel meer kan dan alleen shaken. Het grootste bijkomende voordeel is, dat wanneer men ijsblokjes bij het mengsel in de shaker doet, de inhoud verdacht snel koud wordt tijdens het shaken. Op deze manier bereiken dranken die niet in de koeling worden bewaard ook in no-time de juiste koele temperatuur.

Soorten Shakers
In eerste instantie maken we onderscheid in twee soorten cocktailshakers. De 'Cobbler Shaker' en de 'Boston Shaker', respectievelijk 3-delig en 2-delige shakers. Beide shakers zijn prima geschikt voor het maken van vrijwel elke cocktail, wel hebben ze beide hun eigen voor- en nadelen.

Boston Shaker
De Boston Shaker bestaat uit twee delen, te weten een beker of glas en een metalen beker welke exact op elkaar aansluiten waardoor er een gesloten ruimte ontstaat tussen de twee. Giet alle ingrediënten in het glas, plaats de metalen beker op de bovenkant en schudden maar!Het voordeel van deze Boston Shaker is, dat je nooit te veel kunt maken. Een leuke bijkomstigheid is dat je je mix vaak kunt zien vanwege een transparant glas of beker.

Cobbler Shaker
De Cobbler Shaker is de bekendste variant onder de cocktailshakers en bestaat doorgaans uit 3 delen. Namelijk de beker waar de ingrediënten in gaan, een middenstuk met enkele gaatjes aan de bovenkant om door te schenken en tot slot het bovenstukje om het geheel af te sluiten tijdens het shaken. Na het shaken hoef je dus enkel het bovenstuk er af te halen en je kunt je mix direct in een glas schenken zonder dat het ongewenste ingrediënten meekomen het glas in. Deze shaker is dus vooral geschikt voor het shaken van cocktails waarbij niet alle ingrediënten in het uiteindelijke glas terecht moeten komen. Het bovenste deel van deze shaker kan vaak ook gebruikt worden als klein maatbekertje.

French Shaker
Tot slot is er nog de French Shaker, deze is in principe het zelfde als de Cobbler Shaker maar mist het bovenste dopje waardoor er niet geschonken kan worden zonder dat alle in de shaker naar buiten komt zetten. Waar nodig kan altijd nog een strainer (zeef) gebruikt worden om ongewenste ingrediënten uit het glas te houden.

Welke cocktail shaker je uiteindelijk wilt gebruiken is afhankelijk van meerdere factoren. In combinatie met een strainer (zeef) kan met elke shaker het zelfde resultaat behaald worden. Het komt dus vooral neer op persoonlijke voorkeur en wat er op dat moment in huis is!

Geplaatst op in de categorie Specials.