Een stukje over... Garneren!
9 april 2015

Een stukje over... Garneren!

Een cocktail is snel gemaakt. De benodigdheden worden gemixt, een glas uit de kast en klaar is de cocktail. Een eenvoudige en snel gemaakte cocktail ziet er alleen niet altijd aantrekkelijk uit. In deze special geven we ideeën en tips hoe jij er voor zorgt dat jouw cocktail in de spotlight staat. Tijdens deze special staan garneringen op en in het glas centraal. Met behulp van deze tips kun jij je cocktail een persoonlijke touch geven.

Een aantal garneringen hebben invloed op de smaak. Andere zijn puur ter decoratie. Neem bijvoorbeeld Irish Coffee. Het is niet meer dan koffie met whiskey en suiker. De Irish Coffee wordt een stuk aantrekkelijker als je er een grote toef slagroom op doet. Het ziet er niet alleen lekkerder uit, het maakt het drankje ook een stuk romiger van smaak. Garneer de toef slagroom af met een paar koffieboontjes en/of cacaopoeder en hij straalt echte klasse uit.

Voor een cocktailfan die toe is aan meer uitdaging biedt garnering de uitkomst. Creativiteit staat centraal en kent geen limieten. Durf af te wijken van bestaande recepten om nieuwe smaakexplosies te creëren. Zet je creativiteit in om een geweldige garnering te maken! Door het toevoegen van garneringen geef jij de cocktail een stukje identiteit mee. Wees niet bescheiden, probeer en belangrijker nog; proef!

Hoe maak ik mijn cocktail speciaal?

Garneringen kunnen zich zowel in de cocktail, als op het cocktailglas bevinden. In de volgende alinea’s worden een aantal manieren van garneren beschreven.

Versierde glasranden

Glasranden kunnen op diverse manieren gegarneerd worden. Een stukje fruit dat over de glasrand geschoven wordt zorgt bijvoorbeeld voor een stukje extra smaak en beleving. Het geheel wordt nog aantrekkelijker door deze vruchten in een speciale vorm te snijden. Uiteraard zijn er ook vruchten die van zichzelf al een bijzondere vorm hebben, zoals de carambola (stervrucht).

Het cocktailglas kan je ook feestelijk versieren door een suiker-, zout- of zelfs een chocoladerandje toe te voegen. Maak hiervoor de glasrand eerst vochtig en plakkerig met eiwit, limoensap, suikerwater of siroop. Dip de glasrand vervolgens in de garnering waarmee je het wilt versieren. Je maakt een extra vrolijke rand door de glasrand in gekleurde siroop te dopen en vervolgens in witte, grove kristalsuiker te dippen. Zodoende ontstaat een gekleurde suikerrand, dat ideaal is voor een zomers' glaasje bubbels.

Speciale koffie kun je stijlvol serveren door de glasrand te garneren met chocoladeschaafsel. Let bij het bevochtigen van de glasrand op de volgorde van handelen. Het is belangrijk om het glas op zijn kop te houden en eerst uit te laten lekken, voordat het in de garnering wordt gedoopt. Doe je dit niet; dan wordt het glas onnodig vies en blijft de garnering aan het gehele glas plakken.

Poeders en toppings

Bij sommige cocktails is het gewenst om er een topping van slagroom, room of schuim op te doen. Deze toppings zijn relatief stevig. Extra flair wordt gegeven door het toevoegen van schaafsel of poeder. Bij schaafsel kan gedacht worden aan geraspte sinaasappelschil of amandelen. Dit kan eenvoudig gemaakt worden door de ingrediënten langs een rasp te schaven.

Een tip voor de creatieve cocktailmakers onder ons; snijd een vorm uit karton en gebruik het figuur als mal.  Leg de mal boven het glas en zeef er bijvoorbeeld kaneelpoeder over heen. Je hebt hierdoor een eigen handelsmerk op de cocktail gezet!

Garneringen in een cocktail

Het komt regelmatig voor dat stukjes of gepureerd fruit worden toegevoegd als garnering in een cocktail. Bij het maken van ijsblokjes kun je zelfs kleine stukjes fruit aan het water toevoegen en laten mee vriezen. Voeg wat bramen, frambozen of bosbessen toe aan de ijsblokjes. De garneringen geven een speels en origineel effect als ze in de cocktail badderen. Tijdens het ontdooien zorgt het tevens voor een extra smaakbeleving.

Niet eetbaar, wel mooi!

Uiteraard kan ook gebruik worden gemaakt van niet eetbare garnering. Van parapluutjes tot rietjes, je kunt van alles gebruiken om jouw zelfgemaakte cocktail te versieren. De niet eetbare garnering kun je eenvoudig combineren met eetbare garnering. Zo kun je de scherpe punt van het parapluutje gebruiken als prikker voor een stukje vers fruit. Het gebruik van rietjes is aan te raden wanneer er veel garnering op het glas zit wat het drinken lastiger maakt. Ook cocktails met veel ijsblokjes drinken lekkerder met een rietje!

Welke tools heb ik nodig?

Een aantal handige tools helpen je de gewenste garnering te realiseren;

  • Zester/kanaalmes - De zester wordt gebruikt om slierten van bijvoorbeeld een fruitschil te maken. Het mes is verkrijgbaar bij één van de uitgebreidere kookwinkels.
  • Rasp - Een rasp kan gebruikt worden voor het maken van schaafsel. Het instrument is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Wil je een rasp aanschaffen? Neem eens een kijkje in winkels met simpel kookgerei. Ben je opzoek naar meer variatie, ga dan eens naar één van de betere kookwinkels in Nederland.
  • Drukvormpjes - Drukvormpjes maken het mogelijk om uit stevige stukken fruit figuurtjes te drukken. De drukvormpjes zijn verkrijgbaar in huishoudwinkels. Voor kwalitatief hoge drukvormen is het aan te raden een kookwinkel te bezoeken.
  • Blender/staafmixer - In de blender kunnen ingrediënten gepureerd of in kleine stukjes gehakt worden. Deze keukenapparaten zijn verkrijgbaar bij witgoedwinkels, webshops en kookwinkels. Kies bij voorkeur een blender die ook ijsblokjes kan crushen.

Wij hopen dat je door middel van deze bondige garnering special inspiratie hebt opgedaan om van een cocktail, jouw cocktail te maken. Een unieke smaakbeleving wordt gecreëerd door het persoonlijke tintje dat jij de cocktail geeft! Wees uniek, niet bang en niet te bescheiden. Het leuke aan recepten is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Proef, probeer en ontdek!

Veel plezier bij het maken van je eigen cocktails. We lezen graag jullie ervaringen, belevingen en tips terug op onze Facebook pagina. Je bent tenslotte nooit uitgeleerd bij het maken van cocktails. Ook wij zijn benieuwd naar jullie tips en ideeën om onze cocktails nog lekkerder, leuker of fraaier te maken.

Geplaatst op in de categorie Specials.