Gin Tonic, de zomercocktail van 2015
6 juni 2015

Gin Tonic, de zomercocktail van 2015

Gin-tonic is dé cocktailtrend van 2015. Omdat er zo veel verschillende soorten tonic zijn en misschien nog wel meer verschillende soorten gin kun je eindeloos varieren met dit heerlijke drankje. Als je eenmaal je favoriete combinatie hebt gevonden kun je ook nog varieren met verschillende garneringen, welke bij Gin Tonic vaak ook invloed hebben op de smaak. Omdat de mogelijkheden zo uitgebreid zijn zullen we alle componenten van een perfecte gin tonic aan bod laten komen. Of, bekijk meteen een aantal van onze favoriete Gin Tonic recepten:

Gin

Gin is een sterke drank die vaak wordt ingezet om te mixen in diverse cocktails. Deze drank wordt vaak aangeduid als de afstammeling van jenever omdat de bereidig er van op een soort gelijke manier verloopt en in beide dranken jeneverbes is verwerkt. De basis van het distilaat is over het algemeen een mix van granen en mais. Aan deze mix worden diverse botanische ingredienten en of vruchten toegevoegd waardoor de gin zijn eigen karakter krijgt. Denk bijvoorbeeld aan citrus, kaneel, lavendel, koriander en jeneverbessen.

Er zijn verschillende soorten gin en de bekendste soorten zijn london dry gin en distilled gin. London dry is de klassieke droge gin waarvan alle ingrediënten eenmalig gedestilleerd zijn. Om de naam London dry te mogen behouden mag alleen nog water worden toegevoegd aan het destilaat. Doet men dit niet en wordt er bijvoorbeeld een infusie van rozenblaadjes of citrusvruchten toegevoegd dan heet dit distilled gin. Door een infusie toe te voegen krijgt de gin een fruitig, bloemig of kruidig karakter. Gin is daarmee een complexe drank waarin veel verschillende smaken te herkennen zijn.

De kwaliteit van gin merk je aan de zachtheid en de afdronk van de drank. Om er achter te komen welke gin het beste bij jou past moet je er simpelweg een aantal proberen. Er zijn vele soorten dus de kans is groot dat de jouwe er tussen zit!

Tonic

Tonic is een koolzuurhoudende frisdrank die kinine bevat. Dit werd vroeger veel door de Engelsen in overzeese gebieden gedronken omdat kinine hen beschermde tegen malaria. Naast kinine bevat ook tonic veel kruidige en botanische ingrediënten. Hierdoor is er veel verschil tussen de verschillende soorten tonic water. Tonic die te verkrijgen is in een supermarkt bevat vaak siropen en is daarmee niet 100% natuurlijk. Voor kwalitatief hoog tonic water kun je bij de slijterij terecht. Eenmaal daar aangekomen kun je kiezen uit vele soorten tonic. Zo zijn er tonic soorten waar de bittere smaak meer naar voren komt maar zijn er ook soorten die wat fruitiger zijn. Omdat tonic voor een groot deel bepalend is voor de smaak van jou gin-tonic cocktail is de keuze van tonic van essentieel belang. Kies dus een tonic die je lekker vindt, maar wees niet bang om af en toe vreemd te gaan.

Garnering

Door middel van garneren kun jij jouw gin-tonic een eigen en unieke touch geven. Je kunt bijvoorbeeld een droge gin in combinatie met bittere tonic garneren met citrusvruchten. Voor een frisse variant kun je bijvoorbeeld plakjes komkommer gebruiken. Kruidige varianten kun je maken door kruidnagel of kaneelstokjes te gebruiken. Cheers!

Geplaatst op in de categorie Specials.