4 Gin Tonic recepten van Bartender Sam
10 juni 2015

4 Gin Tonic recepten van Bartender Sam

Nadat ik mij heb voorgesteld in het eerste blogbericht is het dan nu tijd voor het echte werk. Vandaag trakteer ik jullie op vier G&T recepten die je eigenlijk een keer moet proberen om je vrienden te verassen en de warme zomerdagen door te komen. Enjoy!

Op 30 mei was de opening van restaurant Jonkheer de ram in Schalkwijk. Dit was reden voor een feestje met met onder andere live muziek, een bruschetta-bar en een Gin & Tonic proeverij. Die proeverij mocht ik verzorgen. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk Nederlandse gins mee te nemen. Want we mogen best trots zijn op de gins die we hier in Nederland maken! De recepten die ik met deze gin heb bereid wil ik graag met jullie delen zodat ook jullie van de G&T's van eigen bodem kunnen genieten!

Dutch Courage en Fentimans tonic

De Dutch courage gin komt uit bij distilleerderij Zuidam vandaan. Tijdens de dertigjarige oorlog van 1618 tot 1648 werd gin ''dutch courage'' genoemd door de engelse troepen. De troepen dronken voorafgaand aan de strijd de destijdse ''gin'' om moed te verkrijgen. Omdat gin van origine uit Nederland komt noemde ze het Dutch courage. Dutch Courage is een mooie droge gin die uit negen ingrediënten bestaat, het opmerkelijkste ingrediënt is vanille uit Madagascar. Door de vanille heeft krijgt Dutch Courage een lichtzoete afdronk.

Fentimans tonic is een wat kruidige tonic. Deze combineert hierdoor goed met de strakke droge gin. Appel als garnering houdt het drankje lekker fris en achteraf kan je het schijfje nog heerlijk opeten! Aanradertje!

- Bekijk hier het recept en de bereidingswijze.

Loopuyt G&T

Loopuyt is een gin waarvan de herkomst in Schiedam ligt. Loopuyt heeft ook zijn eigen tonic in productie die perfect matched met de gin.
Loopuyt bestaat uit twaalf ingrediënten die allemaal apart gedistilleerd worden. Na het distileren blenden ze de gin totdat de smaak perfect in balans is. De klasieke London dry gin smaakt heel erg sterk naar jeneverbes maar bij Loopuyt hebben ze die smaak wat meer naar de achtergrond geplaatst. Het is daardoor een zeer toegankelijke gin.

Als garnering raden ze citroengras aan. Deze kan je het beste kneuzen voordat hij het glas ingaat zodat er meer aroma vrijkomt.
Zelf vind ik het leuk om ook nog een framboos in het glas te doen. Niet zonder reden, framboos is namelijk een van de twaalf ingrediënten bij het distilleren! 

- Bekijk hier het recept en de bereidingswijze.

Fillier Pine Fever Tree

De gin in dit recept heeft een ingrediënt waar mensen altijd van opkijken als ik het vertel. Dennennaalden! Filliers dry gin 28 wordt gemixt met een distillaat van dennennaalden. De gin ruikt hierdoor sterk naar hars, maar de kruidenmix gaat absoluut niet verloren!

Fevertree heeft een hele mooie collectie mixers. Hun motto is: ''If 3/4 of your drink is the mixer, make sure you use the best'' Met die slogan slaan ze de spijker precies op z'n kop. Als garnering is het het leukste om dennennaalden te gebruiken. Die zijn gewoon in het bos te vinden, klein stukje wandelen is nog gezond ook!

- Bekijk hier het recept en de bereidingswijze.

Bobbys 1724

Ook Bobby's is een gin uit Schiedam. Deze gin had ik meegenomen omdat hij qua smaak heel erg verschilt met de andere gins.
De inspiratie voor deze gin was de Molukse opa van een van de oprichters. Vandaar dat er veel Indonesische kruiden te proeven zijn waarin de smaak van kruidnagel overheersend is. Zelf noemen ze het ''Dutch courage meets Indonesian spirit''. 

De 1724 tonic is wat zoeter en frisser. De combinatie met Bobby's is een hele hele goede! Om de cocktail af te maken garneer je het met een sinaasappelschijf en kruidnagels, als verwijzing naar het distillaat.

- Bekijk hier het recept en de bereidingswijze.

Wil je de ins en outs van de gin-tonic bereiding en de bijbehorende ingrediënten weten? Volg dan een gezellige cocktailworkshop bij The Rollin' Bar waar je diverse smaakcombinaties leert maken en proeven. Lees meer over gin tonic!

Bartender Sam

Bartender Sam

Cocktail Enthusiast & Bartender

Geplaatst op in de categorie Bartender Sam.