Ice Ice Baby
2 augustus 2015

Ice Ice Baby

Een van de belangrijkste ingrediënten die vaak wordt vergeten door mensen is ijs! Om een cocktail te shaken, stirren, blenden of swizzlen heb je ijs nodig. Het grootste gedeelte van de cocktails wordt koud geserveerd en daar zorgt het ijs voor! IJs smelt en komt in je cocktail terecht. Als dat smeltwater niet zuiver is gaat je cocktail daar niet op vooruit natuurlijk.

Hoe kom ik dan aan goed ijs voor mijn cocktails?

Ik haal het altijd bij de supermarkt, heel simpel. Als het ijs doorzichtig is weet je dat het goed spul is, geen luchtbelletjes, geen onzuiverheden (gefilterd water) en het liefst zo groot mogelijk! Grote ijsklonten smelten langzamer doordat ze minder contact oppervlakte hebben met de vloeistof dan bijvoorbeeld 5 kleine ijsklonten.

Wat voor soorten ijs zijn er voor in het glas? Van klein naar groot:

 1. Crushed ijs
  Dit zijn kapot geslagen ijsklonten. Doordat ze zo klein zijn is er super veel contact tussen het ijs en de vloeistof die je net met trots hebt uitgeschonken. Crushed ijs wordt over het algemeen gebruikt in zomerse cocktails, omdat het vet snel afkoelt. Zoals bijvoorbeeld de Mint Julep, de Mojito en de Caipirinha.
 2. Cracked ijs
  Zijn eigenlijk gewone ijsklonten die je een stevige tik geeft met de achterkant van een lepel. Het smelt iets sneller dan ijsklonten en iets langzamer dan crushed ijs. Het wordt gebruikt tijdens het stirren van cocktails, want dan heb je meer controle over de verwatering van je cocktail.
 3. IJsklonten
  Deze gebruik je voor het shaken van cocktails en het serveren van je drank ‘on the rocks’. Wie kent het niet…
 4. Bollen en staven
  Je hebt een cocktail die ijskoud moet blijven, maar die niet verder mag verwateren. Crushed ijs en cracked ijs verwateren te veel. IJsklonten kunnen, maar we kunnen ook een stap verder gaan: IJsbollen! Doordat deze bollen puur ijs zijn en nog minder contact oppervlakte hebben smelten ze nog langzamer dan ijsklonten. Heel simpel: vul een waterballon en hang deze in je vriezer. De volgende dag heb je de perfecte ijsbol voor in je Old Fashioned.

Trouwens! Als je een blended cocktail maakt, gebruik dan alsjeblieft crushed ijs. Daardoor blijven de messen van je blender een stuk scherper. Zonde als ze bot worden natuurlijk ;)

Crushed ijs maak je heel simpel zelf!

Twee handen vol ijsklonten gooi je in een theedoek. Dan sla je de theedoek op de grond (of iets anders hards) tot het verpulverd is. Je kan ook met een pannetje erop slaan tot je tevreden bent! Pas wel op dat het een stevig pannetje is. Ik heb wel eens gehad dat het handvat van de pan los kwam. Toen moest ik het gebruiken in een cocktail voor m’n moeder om haar weer een beetje tevreden te stemmen. Waar cocktails al niet goed voor zijn hè! ;)

Bartender Sam

Bartender Sam

Cocktail Enthusiast & Bartender

Geplaatst op in de categorie Bartender Sam.