Tequila Special
7 april 2015

Tequila Special

Tequila is een alcoholische drank die gemaakt wordt met de Mexicaanse Agave plant. Deze kaktus achtige plant komt voor in centraal Amerika, niet alle soorten zijn geschikt voor het maken van tequila. Om een drankje 'Tequila' te mogen noemen dient het drankje voor minimaal 51% uit agave te bestaan. Kwaliteits-tequila's bestaan doorgaans voor 100% uit agave, dit is over het algemeen terug te vinden op een zegel op de fles. Tequila bestaat voor ongeveer 40% uit alcohol.

Variaties
Er worden verschillende soorten tequila onderscheiden. Net zoals bij rum zijn er donkere en lichte varianten van het drankje beschikbaar. Over het algemeen geldt dat de tequila donkerder is naarmate deze langer gerijpt heeft. De tequila's die langer gerijpt hebben zijn doorgaans wat voller van smaak, dit is overigens niet zonder uitzonderingen. 

  • Platas of Blanco tequila hebben tot ongeveer 3 maanden gerijpt en zijn volledig helder van kleur.
  • Reposado tequila's hebben 3 maanden tot een jaar gerijpt en zijn al iets donkerder van kleur.
  • Añejo tequila's hebben langer dan een jaar gerijpt en zijn vrij donker van kleur.
  • Extra Añejo wordt soms als term gebruikt voor tequila's die langer dan 3 jaar gerijpt hebben.

Geschiedenis
Tequila zou voor het eerst gemaakt zijn rond het jaar 1600, uiteraard in Mexico in een klein stadje dat later ook daadwerkelijk Tequila genoemd is. Tequila wordt momenteel ook buiten Mexico gemaakt en hiermee is het dus niet altijd zeker dat je een Mexicaanse Tequila in huis hebt gehaald. Om de kwaliteit van tequila te waarborgen bestaat er sinds 2006 een register waar alle officiële 'tequila bottlers' in vermeld staan.

Tequila drinken
Tequila wordt in Nederland vaak gezien als een shot drankje, die je in één keer achteroverslaat. Soms wordt hier ook zout en citroen bij geserveerd om de smaakexplosie nog intenser te maken. Het zout die je dan vooraf op je tong te leggen en het schijfje citroen stop je achteraf tussen je tanden. In Mexico wordt tequila gek genoeg niet op de manier gedronken. Ondanks dat de tequila ook daar ook in een borrelglaasje geserveerd wordt, wordt deze rustig opgedronken. Tequila wordt meestal geserveerd na het eten van een (warme) maaltijd. Tequila wordt nooit geserveerd met een worm als toevoeging, zoals wel eens gedacht wordt. 

Gelukkig is tequila ook in combinatie met andere dranken goed te drinken, een paar van 's werelds bekendste cocktails zijn gebaseerd op tequila. Bijvoorbeeld de bekende Tequila Sunrise en de talloze variaties op de Margarita cocktail worden gemaakt met tequila als basisingrediënt. Doordat tequila niet per definitie een hele aanwezige smaak heeft, leent het drankje zich er goed voor allerlei frisse cocktails.

Iedereen heeft wel een leuk verhaal over tequila, al is het een ervaring of een sterk verhaal van een ander, tequila staat altijd garant voor een pittige slok.

Geplaatst op in de categorie Specials.